FORSIDE | LINKS | KONTAKT    
 

Fandrup Skole, som den så ud, da den blev bygget i 1911.

Den gamle skole i Fandrup. Den er i dag privatejet.
Skolen blev bygget i 1911.

Missionshuset i Fandrup. Tidligere var der friskole,
som senere blev omdannet til forskole.

Skolebillede fra Fandrup Skole, sommeren 1938.
Læreren er Martin Branden.

Fandrup historie

 
Det ældste Fandrup lå et stykke udenfor det nuværende Fandrup. Ved udskiftningen i 1798 blev der på grund af akut pladsmangel udflyttet tre gårde fra Fandrup By. Ved lodtrækning blev Kjeldgaarden, Lærkevang og Vanggaarden flyttet et stykke væk, og det skulle ske med det samme. Det er i det område, at Fandrup i dag ligger.

I 1910 kom endnu en jernbanestrækning til Vesthimmerland, og dermed fik Fandrup en station. Dette skabte grobund for en udbygning af Fandrup, og der kom en del handlende til byen. Som så mange andre stationsbyer var der fra 1920’erne og frem til 1960’erne og 1970’erne en del butikker, som gjorde, at man kunne foretage næsten alle indkøb i Fandrup. Der var Brugsforening, købmand, fiskehandler, manufakturforretning, bager, snedker, tømmerhandel med flere. Med jernbanens lukning i slutningen af 1960’erne begyndte forretningerne at falde fra, og i dag er der ingen tilbage.

Fandrup skole blev bygget i 1911, men der har været skole i byen meget længere tilbage i tiden. Omkring 1918 kom lærer Martin Branden til egnen, og han var skolens lærer indtil kort efter 2. Verdenskrig. I 1944 blev han anholdt af tyskerne, som satte ham i Frøslev lejren. Det tog så hårdt på ham, at han døde kort efter krigen.

Det var ikke alle i Fandrup, der brød sig om Brandens undervisningsmetoder, og derfor blev friskolen i Fandrup oprettet. Den fungerede sideløbende med Fandrup Skole, men blev senere omdannet til forskole. I dag er der et missionshus, som stadigvæk er i brug.

sitelist.html