FORSIDE | LINKS | KONTAKT    
 

Blære Kirke. Billedet er nok fra omkring 1900.

Til venstre ses den gamle foderstofforretning. Til højre ses den gamle Brugsforening, som nu er en købmandsbutik.

Blære historie

 
Det oprindelige Blære ligger lidt udenfor det, vi i dag kender som Blære. Det hedder meget passende Gl. Blære, og det er her, man finder kirken og den gamle præstegård. En del af byen flyttede lidt væk, da jernbanen kom til byen i 1899. Banens rute gik ikke omkring det gamle Blære, og så måtte man flytte tættere på, hvis man ville hen til stationen.

Det gjorde Brugsforeningen blandt andet, og rundt om den kom der flere virksomheder. Heriblandt andelsfoderstofforretningen og andelsmejeriet. Derved kom tre af de traditionelle andelsforetagender i landsbyerne til at ligge side om side i Blære.

I dag står disse tre bygninger fra starten af 1900-tallet stadig, hvor de dengang blev placeret. De gamle forretninger eksisterer dog ikke mere, men der er stadig en købmand i Blære, hvilket helt klart er til byens bedste. Det samme kan siges om stationen, som heller ikke længere eksisterer i sin oprindelige form. Den er nu privatejet og er forblevet i flot stand. Den gamle jernbane strækning er i dag lavet om til Himmerlandsstien, og mange cyklister kan ses på den hver dag.
 

sitelist.html